Fatura Örneği Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
22 Temmuz 2024

Fatura Örneği Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Fatura Örneği

Fatura, satılan mal, verilen hizmet ve yapılan işler karşılığında müşterinin borçlandığı tutarı göstermek için müşteriye verilen resmi bir belgedir. Faturalar noter onayıyla ya da anlaşmalı matbaalara bastırılarak temin edilir. Faturanın üzerinde "fatura" ibaresi, Maliye Bakanlığı ibaresi veya noter tasdik mührü bulunmalıdır. Bu bilgiler olmadan fatura geçerli sayılmaz.

Fatura formatının A4 boyutunda olması uygulama açısından kolaylık sağlar. Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar geçersiz sayılır. Faturalar Türkçe olarak düzenlenmelidir. Fatura en az 3 nüsha baskılı ve baskılarının renkleri de birbirinden farklı olmalıdır:
  • İlk nüsha müşteriye verilir.
  • İkinci nüsha muhasebe fişine takılır.
  • Üçüncü nüsha ise faturayı hazırlayanın dosyasında arşivlenir.
Fatura aynı zamanda elektronik ortamda da hazırlanabilir.

Fatura İçeriği

Faturanın sol üst köşesinde faturayı düzenleyenin adı, varsa ticari unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası yer almalıdır. Bu bilgilerin hemen altında müşteriye ait bilgilerin yazılacağı alan bulunur. Bu alana müşterinin adı, varsa ticari unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası yazılmalıdır.

Faturalar sıra numarası dahilinde düzenlendiği için faturanın sağ üst köşesinde düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası yer almalıdır. İrsaliye tipi ve irsaliye numarası yine aynı alanda yazılı olmalıdır. Faturanın orta kısmında mal veya hizmetin türü, miktarı, birim fiyatı ve tutarı yazılmalıdır. Bu bilgiler yan yana gelecek şekilde ayrı sütunlar halinde yazılmalıdır. Farklı bir mal ya da hizmet türü için fatura düzenlenecekse bir alt satıra geçilerek aynı işlem tekrarlanmalıdır.

Faturanın sağ alt köşesinde toplam tutar, KDV tutarı ve genel toplam tutar rakamla yazılı olmalıdır. Sol alt köşede ise sağ alt köşeye rakam ile belirtilen genel toplam tutar yazı ile yazılmalıdır. Son olarak faturanın baş tarafında faturayı düzenleyenin kaşe ve imzası bulunmalıdır. Faturayı düzenleyenin namına, imzaya yetkili olanların imzaları da kullanılabilir.

Elektronik Faturalar (e-Fatura)

Fatura aynı zamanda elektronik ortamda da hazırlanabilir. Bu fatura tipine e-fatura adı verilmektedir. E-fatura, kağıt fatura ile aynı özelliklere sahiptir. Kağıt faturadan farklı olarak taraflara zaman ve maliyet tasarrufu sağlar. Faturalar dijital ortamda arşivlendiği için faturaların kaybolma riski ortadan kalkar. Maliye Bakanlığı'nın yaptığı son açıklamalara göre, ilerleyen zamanlarda tüm firmaların e-faturaya geçiş yapması beklenmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Taahhütname Örneği Nasıl Hazırlanır?

Taahhütname Örneği Nasıl Hazırlanır?

Üniversite Dilekçe Örneği Gerektiği Yerler

Üniversite Dilekçe Örneği Gerektiği Yerler

Makale Örnekleri Makalenin Özellikleri

Makale Örnekleri Makalenin Özellikleri

Beyanname Örneği Nasıl Hazırlanır?

Beyanname Örneği Nasıl Hazırlanır?

Tutanak Örnekleri ve Çeşitleri

Tutanak Örnekleri ve Çeşitleri

Güncel

Masal Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Masal Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Güncel

Slogan Örnekleri Slogan Yöntemleri

Slogan Örnekleri Slogan Yöntemleri