İcra Dilekçe Örneği Nasıl Hazırlanır?
21 Temmuz 2024

İcra Dilekçe Örneği Nasıl Hazırlanır?

İcra Dilekçe Örnekleri

İcra dilekçe örnekleri, borcunu ödemeyen ya da ödeyemeyen borçluların taşınır ve taşınmaz mal varlıklarının, alacaklı kişinin talebi üzerine devlet aracılığıyla el konulması, bu malların paraya çevrilmesi ve alacağın tahsil edilmesi amacıyla icra takibi başlatılmasını içeren süreçlerde kullanılır. İcra takibinin başlatılması için alacaklının ya da alacaklı vekilinin icra dairesine başvurması gerekmektedir. Alacaklı, elinde bulunan belgelere ya da borcun doğduğu sebeplere dayanarak farklı takip yollarına başvurabilir. Bu süreçler için icra dilekçesi hazırlanması gerekmektedir.

İcra Takibi Yolları

  • Kambiyo senetlerine mahsus haciz ile takip
  • İlamsız takip
  • İlamlı takip
İcra dairesine başvuruda bulunan alacaklı, bu yöntemlerden hangisini tercih ettiyse buna uygun şekilde borçluya ödeme emri gönderilir. Ödeme emrini alan borçlunun, tebligatı aldıktan sonra yasal süre içerisinde itiraz hakkı bulunmaktadır. Borca süresi içinde itiraz edilmezse ya da itiraza rağmen geçerli bir itiraz olmadığı için ödeme emri kesinleşir. İcra ödeme emrine karşı alacaklının seçtiği takip yollarına göre ve itiraz sebeplerine göre yasal itiraz süreleri de farklıdır.

Ödeme emrindeki yasal sürede borçlunun borcu ödememesi halinde, alacaklının talebiyle icra dairesi borçlunun borcu kadar mal varlığını haczeder. Alacaklı da belirli süreler içinde haciz edilen malların satışını istemek zorundadır. Taleple haciz edilmiş mallar ihaleyle satılarak, alacaklının hanesine geçirilir. Borcun tutarından fazla olan miktarlar borçluya geri verilir.

İcra Dilekçe Örnekleri

İcra Takip Talebi Dilekçe Örneği

Takip Talebi.

Esas Kayıt No ve Tarih.

1- Alacaklının ve varsa kanuni vekilinin adı soyadı, ikametgahı, alacaklının yabancı memlekette olması halinde Türkiye'de gösterebileceği ikametgah:

2- Borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı ve soyadı, ikametgahı:

3- Terekeye karşı takip açıldıysa, mirasçıların adı ve soyadları, ikametgahları:

4- Alacak ya da talep edilen teminatın cins ve Türk parası tutarı, faizli alacaklardaki faiz tutarı ile faizin işlemeye başladığı tarih:

5- Menkul rehni ile ipotekle temin edilen -------- TL alacağın takipten bir alacağın talebinde mernunun ne olduğu, ------- itibaren %80 faiz, icra masrafları ile vekalet ücretiyle mernun üçüncü şahıslar tarafından birlikte tahsili ya da mülkiyet üçüncü şahsa geçmişse adı, soyadı:

6- Takip ilama ya da ilam hükmünde belgeye müstenid ise ilam ya da belgeyi veren makamın adı, belgenin tarihi, numarası:

7- Tevdi edilen çek, senet, poliçe tarihi, numarası, özeti, senede müstenit olmazsa borcun nedeni:

8- Alacaklının icra takip yollarından hangisini talep ettiği:

Yukarıda belirttiğim hakkımın alınmasını talep ederim.

(İ. İ. K. 8, 58)

Yönetmelik örnek no: 1 Alacaklı ya da Vekilinin (İmzası)

Ek Bilgiler

İcra dilekçeleri hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. İlk olarak dilekçenin içeriği, talep edilen alacak ve borçla ilgili tüm bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde içermelidir. Ayrıca, dilekçede belirtilen belgelerin asılları ya da onaylı örnekleri dilekçeye eklenmelidir. Dilekçede yer alan bilgiler ve ekler, icra dairesi tarafından dikkatle incelenir ve talebin doğruluğuna göre işlem yapılır.

İcra dilekçesi hazırlamak karmaşık bir süreç olabilir ve hukuki bilgi gerektirir. Bu nedenle, icra işlemlerinde hukuki danışmanlık almak ve profesyonel destek sağlamak, sürecin doğru ve hızlı ilerlemesi açısından önemlidir. Hukuki danışmanlar, icra sürecinde atılacak adımlar konusunda alacaklılara rehberlik ederek, haklarının korunmasını sağlarlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Örnek Özgeçmiş Nedir ve Nasıl Yazılır?

Örnek Özgeçmiş Nedir ve Nasıl Yazılır?

Konuşma Metni Örnekleri ve Nasıl Hazırlanır?

Konuşma Metni Örnekleri ve Nasıl Hazırlanır?

Belediye Dilekçe Örneği

Belediye Dilekçe Örneği

Deyim Örnekleri ve Açıklaması

Deyim Örnekleri ve Açıklaması

Masal Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Masal Örnekleri Türleri ve Özellikleri