Mektup Örnekleri ve Yazım Kuralları
24 Temmuz 2024

Mektup Örnekleri ve Yazım Kuralları

Mektup Örnekleri

Mektup yazmak, birçok kişinin düşündüğünün aksine, titizlik ve dikkat gerektiren bir sanattır. Çoğu insan mektup yazdığını düşünür, ancak tam anlamıyla mektup yazmayı başaran kişi sayısı oldukça azdır. Özellikle yeni nesil, teknolojinin hakimiyeti altında mektup yazma alışkanlığını kaybetmiştir. Mektup yazıp cevabını beklemek gibi bir deneyim yaşamamışlardır ve bu nedenle o tatlı heyecanı maalesef ki deneyimleyememişlerdir.

Mektup yazarken, kime yazarsak yazalım, kağıda, zarfa, yazımıza ve kurallara dikkat etmek, özen göstermek gerekir. Mektup yazmak, aslında bir tür psikolojik rahatlama yöntemidir. Tertemiz bir kağıda yaşadıklarınızı, hayallerinizi, her şeyi yazabilirsiniz. Mektubun birçok bölümü vardır. Bunlar hitap bölümü, giriş bölümü, gelişme bölümü ve sonuç bölümüdür. Bölümlerden önce, genellikle unutulan tarih kağıdın sağ üst kısmına yazılmalıdır. Hitap bölümü ise mektubun sol üst köşesine yazılır. Örneğin, "Sevgili Arkadaşım", "Biricik Dostum", "Canım Kardeşim" gibi. Bu hitap kısmını karşı tarafla aranızdaki samimiyet derecesine göre yazabilirsiniz.

Giriş bölümü, karşı tarafa mektubu yazma nedeninizi açıkladığınız bölümdür. Bu bölümde kısaca mektupta nelerden bahsedeceğinizi anlatırsınız. Kısa ve sade bir dil ile anlatmalısınız. Hitap bölümünden sonra aşağı satıra paragraf olarak başlamalısınız. Gelişme bölümü de mektubun ayrı bir paragrafıdır. Burada giriş bölümünde kısaca bahsettiğiniz konuyu en ince ayrıntısına kadar anlatabilirsiniz. Eğer gelişme bölümünüz uzun olacaksa, karşı tarafı sıkmamak amacıyla birkaç paragraf olarak yazabilirsiniz. Son olarak, sonuç bölümü de ayrı bir paragraftır. Başlangıç cümleniz, mektubun sonuna geldiğinizi ifade eden bir cümle olmalıdır. Sonuç bölümü de giriş bölümü gibi çok uzatılmaz. Kısa ve sade bir dil kullanılmalıdır. Son cümleniz ise "Selamlarımızı iletiriz", "Sevgi ve selamlarımızı iletiriz" veya "İyi dileklerimizi iletiriz" gibi ifadeler olabilir.

Mektup Yazma Kuralları
  • Anlatmak istediklerinizi kısa ve öz bir biçimde anlatın.
  • Yazım ve dil bilgisi kurallarına uyun.
  • Yazınız okunaklı olmalıdır.
  • Görsel dizayna özen gösterilmelidir. Kenar boşlukları eşit olmalıdır.
  • Kullandığınız kaleme özen gösterin.
Bu kurallar her mektup türü için geçerlidir. Ancak mektup çeşitlerine göre kurallar değişebilir. İş mektubu, iş başvurusunda bulunmak, üst düzey yöneticiye bilgi vermek veya bir soruna açıklık getirmek için yazılır. İş mektubunun hitap bölümü "Sayın Müdürüm", "Sayın Yöneticim" şeklinde olur. İş mektuplarında sadece beyaz kağıt kullanılır. Daktilo veya bilgisayar çıktısı istenmektedir. Referans mektubunda ise yeni işe gireceğiniz iş yeri referans isteyebilir ve eski çalıştığınız yerden referans mektubu alırsınız. Son olarak, niyet mektubunda ise lisansüstü bir programa başvuru yaparken kullanırsınız. Genel mektupların giriş kısmı gibi kısa ve net olmalıdır.

Mektup yazma kurallarından sonraki bölüm ise zarfın nasıl hazırlanacağıdır. Mektup zarfının sol üst kısmına yazan kişinin adı, soyadı ve adresi yazılır. Sağ alt kısmına ise göndereceğiniz kişinin adı, soyadı ve adresi yazılır. Sağ üst köşeye ise PTT'den aldığınız pulu yapıştırınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hüray

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Mektup yazmanın bir sanat olduğunu ve dikkat gerektirdiğini düşünüyor musunuz? Yeni neslin, teknolojinin hakimiyeti altında mektup yazma alışkanlığını kaybettiğine katılıyor musunuz? Mektubun bölümlerini ve kurallarını uygularken zorlanıyor musunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hürey, merhaba. Mektup yazmanın gerçekten bir sanat olduğunu ve dikkat gerektirdiğini düşünüyorum. Her kelimenin, her cümlenin özenle seçilmesi ve duyguların en doğru şekilde ifade edilmesi gerekiyor. Teknolojinin hayatımızın her alanına girmesiyle birlikte, yeni neslin mektup yazma alışkanlığını kaybettiğine de katılıyorum. Artık hızlı iletişim araçları tercih ediliyor ve bu da mektup yazmanın verdiği o özel hissi maalesef kaybettiriyor. Mektubun bölümlerini ve kurallarını uygularken başta biraz zorlanmış olabilirim, ancak pratik yaptıkça bu süreç daha kolay ve keyifli hale geliyor. Sen de denersen, eminim zamanla daha rahat yazacaksın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

E Posta Örnekleri Nelerdir?

E Posta Örnekleri Nelerdir?

Zamir Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Zamir Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Cv Örnekleri Dikkat Edilecek Hususlar

Cv Örnekleri Dikkat Edilecek Hususlar

Paragraf Örnekleri Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Paragraf Örnekleri Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Fatura Örneği Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Fatura Örneği Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Güncel

Taahhütname Örneği Nasıl Hazırlanır?

Taahhütname Örneği Nasıl Hazırlanır?

Güncel

Kompozisyon Örnekleri ve Çeşitleri

Kompozisyon Örnekleri ve Çeşitleri

Fiil Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Fiil Örnekleri Türleri ve Özellikleri

İş Planı Örnekleri Hazırlanışı

İş Planı Örnekleri Hazırlanışı

Belediye Dilekçe Örneği

Belediye Dilekçe Örneği

Lise Günlük Plan Örnekleri

Lise Günlük Plan Örnekleri

Tez Örneği Nasıl Hazırlanır?

Tez Örneği Nasıl Hazırlanır?

Günlük Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Günlük Örnekleri Türleri ve Özellikleri