Senet Örneği Nasıl Hazırlanır?
24 Haziran 2024

Senet Örneği Nasıl Hazırlanır?

Senet Örneği

Senet, borçlu olunan ödemenin gösterilmesi amacıyla en az iki kişi arasında düzenlenen kıymetli bir evraktır. Ticari anlamda ise satışı yapılan mal veya hizmetin tutarının peşin ödenmeyip gelecek bir tarihte ödenmesi için düzenlenen bir belgedir. Senette iki taraf bulunur: Borçlu, mal veya hizmetin bedelini ödeyecek olan kişidir; alacaklı ise mal veya hizmetin bedelini tahsil edecek kişidir.

Senetlerin Özellikleri

Senetlerin belirli başlı özellikleri vardır. O nedenle senet düzenlemeden ve düzenlenen senedi teslim almadan önce bu özelliklerin bilinmesi gerekir. Senet, mal veya hizmete karşılık bir alacak hakkı içerir ve taraflar arasındaki ilişkiyi borç üzerine kurar. Senedin ödenebilmesi için ibraz edilmesi gerekir. Senedi imzalayan taraflar, kefil sıfatıyla senedi imzalamış dahi olsalar, müteselsil borçlu durumundadır. Senet üzerinde mutlaka yazılı olması gereken bilgiler vardır. Bu bilgiler olmadan senet düzenlenemez.

Senet Örneğinde Olması Gereken Bilgiler

  • Ödeme Günü: Ödeme gününe yazılan tarih, o tarihte ödeme yapılacağına dair yazılı beyan anlamına gelir. Eğer önceden belirtilen bir tarihte ödeme için anlaşma yapılmışsa, anlaşılan tarih yazılmalıdır.
  • Borç/Alacak Miktarı (Rakamla): Senede konu olan borcun miktarının Türk parası ya da yabancı para cinsinden ifade edilmesidir. Rakam ile yazılan tutarın başına ve sonuna bir simge koymak, senet üzerinde yapılacak sonradan müdahaleyi engeller.
  • Kuruş: Senede konu olan borcun varsa eğer küsuratının belirtildiği alandır.
  • No: Birden fazla senet varsa senet numarasının yazıldığı alandır. Böylece alacaklı ve borçlu kaç tane daha senedi kaldığını takip edebilir.
  • Vade: Ödeme gününe yazılan bilginin aynısı bu alana da yazılır.
  • Alacaklı: Konu olan borcun alacaklısının bilgileri yazılır. Alacaklı tüzel kişi ise firma resmi unvanı, gerçek kişi ise adı soyadı olarak yazılır.
  • Borç Miktarı (Yazıyla): Senede konu olan borç miktarının yazıyla yazılması gerekir. Böylece tutar, rakam olarak yanlış anlaşılmaz ve yazı ile teyit edilmiş olur.
  • Borcun Sebebi: Senet üzerinde borcun ya da alacağın hangi sebepten kaynaklandığı açıklanmalıdır. İki farklı yazım yöntemi vardır: Ödeme taahhüdü ile para verilip karşılığında hazırlanmış bir senet ise "nakden" ifadesi, bir mal veya hizmet karşılığında ödeme yapılacaksa "malen" ifadesi kullanılmalıdır.
  • Mahkeme: Senetten doğan anlaşmazlıklara hangi mahkemenin bakacağının yazılı olduğu alandır.
  • Borçlu Kişi: Konu olan borcu ödemeyi taahhüt edenin, yani borçlunun bilgilerinin yer aldığı kısımdır. Borçlu gerçek kişi ise adı, soyadı, açık adresi, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yazılır. Borçlu tüzel kişi ise firmanın unvanı yazılmalıdır. Firmanın direkt kaşesi de yeterli olacaktır.
  • Düzenlendiği Tarih: Senetin düzenlendiği tarihtir.
  • Borçlunun İmzası: Borçlu olan tarafın adı, soyadı ve imzası olmalıdır. Borçlu gerçek kişi ise adı, soyadı ve imzası, borçlu tüzel kişi ise firma kaşesi ya da firma yetkilisinin imzasıyla birlikte firma bilgilerinin yazılması yeterlidir.
  • Kefil: Konu olan borca ilişkin herhangi bir kefil anlaşması varsa kefilin adı, soyadı, adresi, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve imzası bulunmalıdır. Kefil, ikinci borçlu hükmünü taşır.
  • Senet Özetleri: Senete ilişkin borçlu, vade, ödeme tutarı gibi bilgilerin yazılı olduğu bölümdür. Alacaklı, alacağını borçları kolayca takip etmek amacıyla kullanır.
  • Senet Dayanağı: Özellikle boş bırakılan bu kısma senedin hangi borca istinaden hazırlandığı yazılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İstifa Dilekçe Örneği

İstifa Dilekçe Örneği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İhtarname Örneği Nasıl Hazırlanır?

İhtarname Örneği Nasıl Hazırlanır?

Anı Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Anı Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Mesnevi Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Mesnevi Örnekleri Türleri ve Özellikleri

Örnek Özgeçmiş Nedir ve Nasıl Yazılır?

Örnek Özgeçmiş Nedir ve Nasıl Yazılır?

İş Planı Örnekleri Hazırlanışı

İş Planı Örnekleri Hazırlanışı